“Fast Fashion” penyebab perubahan iklim ?

KOLEJ KOMUNITI RAUB
13 July 2023
RENCANA

Perkembangan fesyen di Malaysia dan dunia semakin berkembang dengan pesatnya. Daripada pakaian tradisional hingga pakaian moden, Malaysia semakin dikenali sebagai antara pusat fesyen dunia. Namun, kebanyakan orang tidak menyedari bahawa perkembangan ini juga membawa kepada satu isu yang serius, iaitu fast fashion.

Fast fashion bermaksud produk pakaian yang dihasilkan dalam kuantiti besar dengan masa yang singkat dan dijual dengan harga yang murah. Walaupun ia mampu menarik perhatian pelanggan dengan pelbagai pilihan fesyen yang tersedia, ia juga memberi kesan kepada alam sekitar dan manusia.

Satu daripada kesan buruk fast fashion adalah bahan-bahan yang digunakan untuk membuat pakaian. Kebanyakan daripada bahan yang digunakan adalah sintetik dan mengambil masa yang lama untuk terurai, memberi kesan kepada alam sekitar seperti pencemaran air dan tanah. Selain itu, pembuangan bahan kimia dalam proses pembuatan kain juga merosakkan alam sekitar dan membahayakan kesihatan manusia. Hal ini akan membawa kepada fenomena perubahan iklim. 

Keperluan untuk menghasilkan pakaian dalam kuantiti yang besar juga membawa kepada isu buruh yang terdedah kepada pengelakan hak dan gaji yang rendah. Sebilangan besar kilang pakaian fast fashion terletak di negara membangun di Asia dan Afrika, di mana pekerja dipekerjakan dengan gaji yang rendah dan terdedah kepada persekitaran kerja yang tidak selamat.

Bagaimanapun, masih ada jalan untuk mengurangkan kesan buruk fast fashion terhadap alam sekitar dan manusia. Salah satu caranya adalah dengan memilih untuk membeli produk pakaian yang berkualiti tinggi dan tahan lama. Selain itu, membeli produk pakaian yang diperbuat daripada bahan organik dan mengelakkan bahan sintetik adalah satu cara untuk mengurangkan kesan negatif terhadap alam sekitar.

Pengguna juga boleh mempertimbangkan untuk kitar semula pakaian mereka atau membeli pakaian daripada kedai barangan terpakai. Kedai-kedai ini menyediakan pakaian yang masih berkualiti tinggi dan mampu digunakan semula.

Pada akhirnya, membeli pakaian fast fashion bukanlah satu-satunya pilihan. Dengan sedikit kesedaran dan pengetahuan, kita boleh membantu melindungi alam sekitar dan juga menyokong hak pekerja. Mari kita berbuat yang terbaik untuk generasi akan datang dengan membuat keputusan yang bijak dalam memilih produk pakaian yang kita beli. Sedarilah dan sayangi bumi kita yang semakin uzur. Keperihatin daripada setiap pihak. Individu, masyarat, badan- badan NGO dan Kerajaan mampu mengekang permasalahan ini.

Penulis:

Encik Adam bin Ghazali
Pensyarah Program Sijil Fesyen dan Pakaian
Kolej Komuniti Raub, Pahang

BERITA BERKAITAN

Hak Cipta Terpelihara © Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti